05 FebUndvik de vanligaste hårvårdsmisstagen

Håret kräver en hel del arbete för att det ska vara friskt och vackert. Men det är också lätt hänt att göra en eller annan miss om man sitter inne på all hårkunskap som finns där ute. Här tipsar vi lite snabbt om hur man undviker några av de vanligaste misstagen vad gäller hårvården.

Använda fel schampo

Det är många som tvättar håret med ett schampo som inte passar dem perfekt. Detta är ett väldigt vanligt problem, som är lätt att förstå med tanke på dagens stora utbud. Att prova sig fram är inte alltid den bästa taktiken. Kanske det bästa sättet är att besöka sin frisör och låta dem berätta vilken hårtyp man har och därmed också vilket typ av schampo som borde passa bäst.

Tvätta håret för ofta

Många tvättar håret dagligen och ökar därmed risken att håret ser slitet ut. Att låta håret få vila låter det behålla mycket mer av sina naturliga oljor, vilket gör att håret är bättre skyddat och ser bättre ut. Experter rekommenderar faktiskt att man inte tvättar håret oftare än två gånger i veckan, oavsett hårtyp. En djupverkande hårinpackning kan hjälpa en att hålla denna regim.

Skölja bort balsamet för fort

Det spelar inte stor roll om man köper ett riktigt bra balsam om man sedan inte låter det sitta i och ge det tid att börja verka. Vänta åtminstone ett par minuter innan det sköljs bort. Ett tips för den otålige är att göra lite andra rutiner kring badrummet medan man väntar, som att borsta tänderna eller raka benen.

Föna blött hår

Att sträcka sig efter hårfönen direkt efter duschen har vi nog alla gjort en eller flera gånger. Men att utsätta blött hår för hög värme är inte rekommenderat. Värmen kan skada viktiga strukturer i håret och det förlorar inte bara sin mjukhet, utan även lystern.