09 FebTa hand om kläderna

Vill du att dina kläder ska hålla så länge som möjligt och behålla sina färger och eventuella tryck? Då måste du även ta hand om dem.

 

Släng inte på golvet

Kläder har inget att göra på golvet. De blir smutsigare än de borde och kan lätt fastna i småskarvar eller slitas på smågrus och annat som hamnar på golvet. När kläder åker av ska de tillbaka in i garderoben eller direkt i tvättkorgen.

Ta hand om trycken

Kläder med tryck är bara fula och går inte att bära när trycket börjar går sönder och blekas bort. Det finns faktiskt flera knep man kan ta till för att öka livslängden på tryckta kläder:

  • Tvätta aldrig varmare än 40 grader
  • Vänd plagget ut och in innan du tvättar dem
  • Använd flytande tvättmedel
  • Använd aldrig blekmedel
  • Stryk plagget från avigsidan
  • Handtvätta helst och undvik torktumlare helt

Tvättning

Apropå tvättmaskiner och liknande. Tvätta inte dina kläder i mer än 40 grader om det inte är väldigt, väldigt skitiga. Undersök tvättinstruktionerna på nättare och syntetplagg, det är vanligt att dessa inte ska tvättas i mer än 30 grader. Kläder behöver inte tvättas så hårt för att bli renare, finns det ett eko-program eller snabbprogram på maskinen, fungerar det till de flesta plaggen. Längre och varmare program kan du spara till underkläder, sänglakan och handdukar.

Strykning

Kläder är vackrare när de är fria från veck. De blir också mjukare och skönare om man stryker dem. Håll koll på vilken värme du har på strykjärnet. Eller så använder du en ångstation där man hänger upp kläderna och endast stryker med ånga. Det är mindre påfrestande för fibrerna i kläderna då de inte blir lika varma, samt så går det fortare och lättare att få bort veck och skrynklor ur alla material.

Häng hellre än vika

När du viker kläderna så töjer du och arbetat med fibrerna i plagget, detta gör dem svagare med åren och kan göra att tyget blir tunnare. Häng upp så mycket kläder som möjligt, då gnider de inte mot varandra och får samtidigt mer luft och ventilation vilket förhindra dåliga dofter.