22 MayEkologiskt blir trendigt

De som följer trenderna i skönhet och mode har förmodligen redan lagt märke till den största övergripande trenden – nämligen ekologiskt. Länge har skönhetsindustrin präglats av en slit-och-slängkultur, tillsammans med en stor användning av kemikalier. Allt eftersom konsumenter har blivit mer medvetna om dessa produkters miljöpåverkan har utbudet av ekologiska produkter utökats.

Skönhetsvård

Skönhetsvården innefattar allt från hudvård till schampoo, tvål och smink och här är skillnaden mot konventionella produkter framförallt att ingredienserna är naturliga och utvalda för att vara så skonsamma som möjligt mot hud och natur. Man undviker syntetiska kemikalier som kan ge upphov till allergiska reaktioner samt ha negativ påverkan på miljön. Ett exempel är tensider som finns i vanliga tvålar och som är giftiga för vattenlevande varelser. Ekologisk skönhetsvård kan också innefatta produkter som är framställda på hållbart framtagna ingredienser. Ofta är det svårt att bena ut vilka produkter som har både en ekologisk produktionskedja och som är skonsamma mot miljön. Det finns dock märken som exempelvis Nonique, vilka specialiserat sig på att ta fram produkter som uppfyller båda dessa krav. De tillverkar produkter som är skonsamma mot miljön men som också är framställda på ett hållbart sätt – exempelvis används ingen palmolja i dem och alla råvaror kommer från kontrollerade ekologiska odlingar.

Mode

Den ekologiska trenden syns också i modeindustrin. Modeindustrin, med dess fokus på masstillverkning och låga kostnader, är en av de större miljöbovarna, särskilt med hänsyn till föroreningar och utsläpp. Efterfrågan på ekologiska plagg har dock ökat och nu syns även helt och hållet återvunna kollektioner på de stora modevisningarna. Då lyxmärkena redan uppmärksammat den ekologiska trenden lär den även sprida sig till de vanliga konsumentmärkena. Ett intressant inslag om detta finns att se på SVT.