19 FebEkologisk hårvård

hårvård

Vi blir mer och mer miljömedvetna i våra dagliga val vi gör och det är inget undantag för hårvårdsprodukter. Att välja ekologisk hårvård är att göra ett bättre val för både miljön och för dig själv. Du behöver inte heller onödiga tillsatser och skadliga kemikalier för att hålla ditt hår rent och fräscht.

Ge det tid
Oavsett om du har rakt eller lockigt hår, färgat hår eller löshår så finns det ekologiska produkter som passar just ditt hår. När du byter ut dina gamla produkter och då framförallt ditt schampo så kräver det att du ger ditt hår tid för omställningen. Det kan ta så lång tid som tre månader innan ditt hår har vant sig vid ett hårschampo som inte innehåller tensider och petrokemikalier. Vi här i västvärlden och asien matas med reklam som förespråkar att vi ska tvätta håret ofta och när vi tvättar håret så tvättar vi också bort hårbottens eget fett som är en del av kroppens immunförsvar, kroppen försöker då återställa detta så snart som möjligt. Ett ekologiskt schampo har mycket mindre och mildare tensider och det tar därför en tid för hårbotten att vänja sig av med att överproducera nytt fett efter varje hårtvätt. Det tar också en tid för att tvätta bort de silikoner som vi har tillsatt genom våra hårvårdsprodukter, silikoner är mycket svåra att tvätta bort.

Mindre lödder
Om du byter ut ditt schampo och balsam mot ekologiska produkter så bör du även byta ut dina övriga stylingprodukter eftersom det annars kan bli svårt att få håret att kännas rent då ett ekologiskt schampo inte innehåller de starka kemikalierna för att kunna tvätta bort produkterna. Ett ekologiskt schampo löddrar inte heller lika mycket eftersom det innehåller ett mycket mildare rengöringsämne. Ju mer tensider ett schampo innehåller ju mer löddrar det och skadar också ditt skyddande fettlager. Men det viktiga att komma ihåg är att det är inte löddret som rengör ditt hår.

Om du ger det tid och hittat ett ekologiskt schampo som känns som att det passar ditt hår så kommer du att belönas med att ditt hår kommer att kännas starkare och friskare och du kommer att må bättre av att inte tillföra din kropp onödiga och skadliga kemikalier.