15 JulEfter viktminskningen

weightloss before and after_320964476

För en del överviktiga förändras livet när de nått sin idealvikt. Man kämpar i flera månader, kanske över ett år eller två, för att gå ned i vik. Men vad händer sen?

För dem som har gått ned mycket i vikt kan det uppstå en rad komplikationer. En av de mest påtagliga är lös hud. Går man ned mycket och fort, hinner inte huden med. Huden förlorar även sin elasticitet med åren och till slut kan inte dra ihop sig något mer, vilket är upphovet till löshud. Detta kan förstöra ens drömmar om ett lyckligt liv, en del skäms mer över sin löshud än de gjorde som överviktiga. Mycket löshud kan också ge upphov till skavsår och risk för svamp mellan vecken.

En av de lättaste vägarna är att skära bort överflödigt hud och sträcka ut det som finns kvar för att få en platt mage och lår som inte hänger. Man kan också åstadkomma detta utan att skära bort hud, genom fettsugningar och förflyttning av fett. Man kallar det då för body conturing och det går att göra på flera ställen samtidigt, samt att det går fort.

En del personer som har ätit för lite och tränat för mycket, kan få stora problem med humöret men framförallt sömnen. Sömn- och koncentrationssvårigheter är tydliga tecken på svält och dessa kan stanna kvar fastän man börjar äta bättre. Håller man på att gå ned i vikt och har problem med sömnen, ska man först och främst se över vad man äter och hur mycket man tränar. Ätstörningar kan förstöra även efter man korrigerat sitt ätbeteende.

Efter stor viktminskning är det också många som känner att de fryser lättare, speciellt om extremiteterna såsom händer och fötter. Detta beror troligtvis på att när man tappar vikt, tappar man fett och därmed underhudsfett. Underhudsfettet är det främsta skyddet mot kylan och när det minskar, är det lättare att bli kall.

Att nå en bra vikt för ens kropps är så klart hälsosamt, men kraftig viktnedgång, även över en längre tid kan vara svårt att kroppen att hantera på vissa sätt. Men snabb viktnedgång är alltid värre och kroppens omedelbara reaktion kan då bli att motverka det man försöker åstadkomma som en ren överlevnadsinstinkt.

Att studsa tillbaka i vikt är också väldigt vanligt när det kommer till snabb viktnedgång. Detta beror mycket på att personer som genomgått dieter går direkt tillbaka till att äta som de gjorde innan, trots att deras kaloribehov har gått ned. Ett av de mest effektiva sätten att undvika detta kan vara att räkna kalorier. Det kanske inte är det roligaste att spendera tid med inför varje måltid, men det garanterar att man inte äter för mycket och på så sätt lägger på vikten igen.